Gezondheid en Prestatie

Gekwetst? Probeer deze sporten om je conditie te onderhouden

Fanatieke hardlopers houden van trainen, maar gaan hier soms ook te ver in. Als je signalen opvangt van blessures, luister dan vooral naar je lichaam en doe het rustiger aan. Je kan met je kinesist overleggen hoe lang je een pauze inlast en welke oefeningen je wel kan doen. Wij geven alvast wat inspiratie van sporten of oefeningen die een lage impact hebben op je knieën, schenen en hamstrings.

Snelwandelen

Als je wandelt op vlakke trajecten, en dan nog liefst op een zachte ondergrond, belast je je knieën veel minder dan bij hardlopen. Zorg er wel voor dat je geen grote beklimmingen doet en kleed je warm genoeg aan zodat je spieren goed warm blijven. Schaf je dus een dikke winterjas voor dames of heren aan en plan een fantastische wandeling in in plaats van een hardloopsessie. Vergeet ook je sportschoenen niet, want je mag wel aan een mooi tempo wandelen, zoals een gemiddeld tempo van zes à zeven kilometer per uur. Klaar om de frisse lucht op te snuiven in het bos?

Zwemmen

De perfecte low-impact sport: zwemmen. Voor mensen met last aan knieën of zelfs de enkels, kan zwemmen een goede oplossing zijn als je ook aan je conditie wil werken. Bij zwemmen is het vooral belangrijk dat je een goed trainingsschema volgt, je werkt aan je ademhaling en je aan een goed tempo zwemt. Een starttraining is om 8 keer heen en weer te zwemmen in een 25 meter bad en na elke 50 meter las je een minuut pauze in. Breng die hartslag omhoog en geniet volop van je zwemsessie!

Kwaliteitsvolle schoenen

Wat je aan je voeten doet is ook super belangrijk om bijvoorbeeld een blessure aan de achillespees tegen te gaan. Bij slecht schoeisel is er weinig demping, waardoor je voeten harder de grond raken. Ga dus op zoek naar sportieve schoenen voor dames of heren met genoeg demping en die perfect passen bij de vorm van je voet. Je loopschoenen moeten comfortabel zijn vanaf het begin. Wist je dat je voeten wat uitzetten tijdens het hardlopen? Koop daarom een maatje groter zodat je schoenen niet onaangenaam beginnen aan te voelen tijdens het lopen (Bron: runnerlslab)

Vergeet niet te stretchen

Wellicht één van de beste manieren om blessures te voorkomen is stretchen. Maar als je blessure al gevormd is, kan je ook yoga en pilates beoefenen om te werken aan je houding, ademhaling en flexibiliteit. Soepelere spieren en gewrichten zorgen er dan weer voor dat er een kleinere kans is op toekomstige blessures. Win-win, toch?

Afbeelding van Melk Hagelslag via Pixabay