Uitspugen sportdrank verbetert prestaties ook

16 april 2009 door Redactie Hardlopen.com

Het nemen van een slok sportdrank om deze daarna weer uit te spugen verbetert de sportprestatie. Vermoed wordt dat de koolhydraten uit de sportdrank in de mond de smaakreceptoren prikkelen, waardoor hersengebieden worden gestimuleerd die betrokken zijn bij het ervaren van de mate van inspanning.

Onderzoek bij wielrenners

In recent onderzoek kregen wielrenners de opdracht om zo snel mogelijk een traject af te leggen. Onderweg kregen de wielrenners regelmatig een slok sportdrank met glucose en maltodextrine of een drank met een kunstmatige zoetstof. De drank werd niet ingeslikt maar weer uitgespuugd. Het bleek dat de wielrenners die de sportdrank met glucose en maltodextrine kregen, 3% sneller waren dan wanneer zij drank met kunstmatige zoetstof kregen.

Sportdrank en hersenstimulatie

Hersenscans tijdens het onderzoek tonen aan dat de aanwezigheid van glucose en maltodextrine in de sportdrank beloningscentra in de hersenen activeert. Deze beloningscentra in de hersenen worden verantwoordelijk geacht voor de ervaren mate van inspanning. Door de sportdrank ervaart de sporter de inspanning minder zwaar en kan de sporter harder en/of de inspanning langer volhouden. Het onderzoek staat in het kader van de “central governor hypothesis” die zegt dat de limiterende factor bij het leveren van inspanning niet de hart, longen of spieren zijn maar de hersenen zijn.