MateriaalNieuw

Op temperatuur met de juiste hardloopkleding

Nu het voorjaar gestart is en de hardloopschoenen weer uit de kast zijn gehaald voor het opbouwen van de hardloopconditie, is de keuze voor de juiste kleding tijdens het hardlopen weer actueel. Je wilt het immers niet te koud of te warm hebben en de kleding moet lekker zitten.

De 6 minuten regel

Pas na 6 minuten hardlopen kun je beoordelen of je kledingkeuze qua isolerende waarde goed is geweest. Als je deur uitstapt en je de eerste stappen hebt gezet dan begint je lichaam extra warmte te produceren. Draag je een trainingspak met daaronder een lekkere warme trui, dan zul je het in de eerste meters niet koud hebben. Dat kan na 6 minuten echter veranderen! Na deze 6 minuten heb je immers zoveel warmte geproduceerd dat je lichaamstemperatuur is opgelopen.
Ben je te warm gekleed? Dan merk je dat je deze warmte niet kwijt kan.Heb je het meteen koud als je naar buiten stapt en heb je het na 6 minuten hardlopen nog steeds koud, dan heb je simpelweg te weinig aan.

Aanpassingen tijdens het hardlopen

Tijdens het hardlopen kun je natuurlijk niet even wat anders aantrekken, maar kleine aanpassingen zijn zeker mogelijk. Een muts en handschoenen kun je tijdens het hardlopen makkelijk uittrekken. Vooral een muts afdoen heeft veel effect om de lichaamstemperatuur niet te hoog op te laten lopen, omdat je via je hoofd veel warmte kwijt kan aan de omgeving.

Een jack of vest kun je uittrekken en om je middel binden als je het te warm krijgt. Dit is niet altijd even handig en niet alle hardlopers vinden het prettig om met een kledingstuk om hun middel te lopen.

Temperatuur, zon, wind en luchtvochtigheid

Behalve de temperatuur bepalen de zon, de wind en de luchtvochtigheid hoe warm het buiten aanvoelt. De straling van de zon maakt het warmer, de wind laat het wat kouder aanvoelen en een hoge luchtvochtigheid maakt het juist weer wat warmer. Vooral de wind en de luchtvochtigheid kunnen enorm van invloed zijn. Het KNMI heeft zelfs tabellen opgesteld met “gevoelstemperatuur” voor de wind en de luchtvochtigheid.

Kleed je in functionele laagjes

Het dragen van verschillende kledingstukken over elkaar maakt het hardlopen comfortabeler. Dit is wel afhankelijk van de weersomstandigheden.De eerste laag kleding die je direct over de huid aantrekt, zorgt ervoor dat de huid droog blijft doordat transpiratievocht wordt afgevoerd naar de buitenlucht. Als eerste laag wordt meestal een “ondershirt” of zweetshirt gebruikt. De tweede laag zorgt voor isolatie door het creëren van een luchtlaag tussen de eerste en tweede laag. De derde laag, bijvoorbeeld een trainingspak, houdt de wind tegen en beschermt tegen regen.

Train regelmatig

Wanneer je een paar keer hebt gelopen, kun je al snel goed inschatten wat je het beste kunt aantrekken. Houd er wel rekening mee dat je kledingkeuze ook afhangt van de afstand die je gaat lopen en/of je wandelmomenten hebt ingepland.