Evenementen

Arctische omstandigheden Utrecht Science Park Marathon

In extreem winterse weersomstandigheden heeft Mohammed Nurhussein uit Eritrea de Utrecht Science Park Marathon gewonnen. In een snijdend koude oostenwind verschalkte hij in de eindsprint op de Cambridgelaan Yekeber Bayabel uit buurland Ethiopië. David Cherop uit Oeganda werd derde, voor Jackson Rutto uit Kenia. De winnende tijd van Nurhussein was 2.18.34, twee seconden voor Bayabel (2.18.36). Cherop kwam in 2.19.40 over de finish, Rutto liep 2.21.21. Beste vrouw op de marathon werd de Roemeense Maria Magdalena Veliscu (3.01.31).

De vier Afrikaanse mannen van het NN Running Team gingen weg op een schema tussen 2.14 en 2.16, maar moesten bij het verlaten van de stad Utrecht richting Bunnik vanaf kilometer 8 tegen de wind in op iedere kilometer zo’n 10 seconden op het schema inleveren, aldus Jurrie van der Velden, atletenmanager van Global Sports Communication: ,,Vanaf het Ledig Erf was het namelijk vijf kilometer pal tegen de wind in tot aan Bunnik. En dat was in de tweede ronde natuurlijk weer zo. Elders was het meer draaien en keren en kon niet optimaal geprofiteerd worden van wind mee.”

Van der Velden over het wedstrijdverloop: ,,Nadat de haas op 22 kilometer uitstapte kwamen David en Jackson aanvankelijk op kop. Vanaf kilometer 31 (op het open stuk richting Bunnik, red.) ging Yekeber er hard vandoor. Mohammed kon nog aanhaken, maar de andere twee jongens kwamen vanaf dat moment alleen te lopen.”

Een tevreden meeting director Arjen de Ruyter sprak over ‘een arctische editie’: ,,Het is hartstikke goed verlopen, en met een fantastische eindsprint tussen twee mannen uit Afrika. Ik heb heel veel blije mensen gesproken. Ze kwamen uit zes werelddelen. Met de kou was het eigenlijk best te doen.”

Ook Jos Hermens, directeur Global Sports Communication, was vol lof over de deelnemers: ,,Ik heb heel veel respect voor iedereen. Het is wat om drie, vier of vijf uur in deze bizarre kou met een gevoelstemperatuur van min 7, min 8 te lopen. Volgend jaar beloven we beter weer.”

De halve marathon werd een prooi voor Koen Raymaekers, de ervaren marathonloper uit Cothen. Hij bleef op de streep uiteindelijk zijn clubgenoot van Hellas Utrecht Guus Reijngoud acht seconden voor (1.09.38 voor 1.09.46). De Zweedse Josefin Gerdevag was de snelste vrouw (1.20.12).

Vandaag stonden ook de 10 RTV Utrecht kilometer, de ROC Midden Nederland 5 kilometer en voor kids de Wilhelmina Kinderziekenhuis 1km en 1,7km op het programma.

Alles over de Utrecht Science Park Marathon vindt u op www.utrechtmarathon.com