Je botten meten je lichaamsgewicht en houden dit stabiel – maar niet teveel zitten!

Een opmerkelijk onderzoek stelt dat receptoren in het skelet het lichaamsgewicht meten en het lichaamsgewicht reguleren door de eetlust te remmen wanneer het gewicht toeneemt.

Onderzoekers brachten bij muizen implantaten aan in het lichaam. Bij de helft van de muizen hadden deze implantaten een gewicht van circa 15% van het lichaamsgewicht van de muizen. Bij de andere muizen woog het implantaat zo goed als niets. De muizen met het zware implantaat begonnen na 2 dagen minder te eten en na twee weken waren deze muizen weer op hetzelfde totale lichaamsgewicht als vóór de plaatsing van het implantaat.

Osteocyten

De onderzoekers vermoedden dat speciale receptoren in de botten genaamd osteocyten, het toegenomen gewicht van de muizen meten en dit terugkoppelen naar de hersenen. Vervolgens remmen de hersenen de eetlust, blijkbaar met het doel om het lichaamsgewicht stabiel te houden. Dit idee wordt bevestigd door muizen met zeer weinig osteocyten ook bovengenoemd onderzoek te laten ondergaan. Muizen met zeer weining osteocyten die een zwaar implantaat kregen, ontwikkelen geen verminderde eetlust en blijven zwaarder wegen.

Zitten en zwaarlijvigheid

Dit onderzoek suggereert dat beweging wel eens een andere rol zou kunnen spelen bij de ontwikkeling bij overgewicht dan gedacht. Tijdens het zitten kunnen de osteocyten namelijk het lichaamsgewicht niet goed meten en via de hersenen geen remmende werking hebben op de eetlust. Voor wie af wil vallen of overgewicht wil voorkomen, is beweging en niet teveel zitten dus een advies dat overeind blijft.