Nierschade door hardlopen met pijnstillers

Het gebruik van pijnstillers uit de categorie NSAID (zoals ibuprofen, diclofenac en naproxen) tijdens het hardlopen kan milde nierschade opleveren. Dit blijkt uit recent wetenschappelijk onderzoek van artsen van VieCuri Medisch Centrum.

In deze relatief kleine studie werden urine monsters onderzocht van 79 deelnemers van de 10 editie van de Weir Venloop 2015. Terwijl maar 4 lopers aangaven last te hebben van een blessure, gebruikte 29% van de deelnemers aan de halve marathon pijnstillers. Bij de 15 km was dit 15%.

De onderzoekers Rick van der Doeten en Jos te Noble over het onderzoek:

We zien ook in dit onderzoek dat hardlopen gepaard gaat met milde nierschade als uiting van een ontstekingsreactie, waarvan we weten dat het tijdelijk is. Die nierschade is groter bij lopers die pijnstillers uit de categorie NSAID gebruiken, maar niet bij het gebruik van paracetamol. De risico’s op de langere termijn van deze grotere nierschade zijn nog onbekend.

Wanneer je als hardloper gebruik wilt maken van een pijnstiller tijdens het hardlopen, dan wordt geadviseerd om gebruik te maken van paracetamol in plaats van pijnstillers uit de groep NSAID.