Gezondheid en Prestatie

Fietsen voor een gezondere levensstijl

Overweeg je om meer te gaan bewegen, maar heb je geen zin om lid te worden van een sportclub en vind je hardlopen te zwaar? Geen probleem, er is bijna niets zo laagdrempelig als fietsen. Stap op de fiets en ga een stukje fietsen door je buurt. Of stap eens niet in de auto om boodschappen te doen, maar ga met de fiets. Wissel waar het kan de auto en het openbaar vervoer in voor de fiets. In steden is de fiets vaak sneller dan de auto en het openbaar vervoer. Bovendien is het vinden van een parkeerplaats een stuk eenvoudiger wanneer je met de fiets onderweg bent.
Door te gaan fietsen kun je op je eigen manier en in je eigen tempo beginnen aan een gezonde levensstijl.

Dagelijks bewegen is gezond en hoeft helemaal niet ingewikkeld te zijn. Wist je dat je door een half uur te fietsen ongeveer 200 calorieën verbrandt? Door iedere dag een stukje te fietsen geef je je stofwisseling een enorme boost en dit kan je helpen af te vallen.

Fietsen is een laagdrempelig, goed begin van een gezonde levensstijl, die je al naar gelang uit kunt breiden. Want als je de smaak eenmaal te pakken hebt en langere afstanden wil rijden, dan kun je overwegen om een ander soort fiets aan te schaffen. Bijvoorbeeld een racefiets, citybike of een tourfiets. Voor ieder type fietser en fietsstijl is er een geschikte fiets. Met een ander type fiets kun je bijvoorbeeld langere afstanden fietsen, of je op ander terreinen begeven, bijvoorbeeld met een mountainbike. Uiteindelijk kun je ervoor kiezen om lekker over het strand of door de bossen of duinen te crossen. Lekker in de natuur aan je conditie werken, iets mooiers is er haast niet. En als je voor je werk moet forenzen, dan kun je natuurlijk ook voor een vouwfiets kiezen. Lekker handig, van huis naar het station op de fiets, en dan van het volgende station naar je werk. Zo ben je mobiel, lekker snel onderweg én werk je ook nog eens aan je conditie.

Wil je toch liever wat meer ondersteuning tijdens het fietsen? Dan is een e-bike misschien iets voor jou. De ondersteuning die een e-bike biedt, stelt je in staat om lekker lange stukken fietsen zonder je volledig uit te hoeven putten. Op deze manier kun je comfortabel en rustig aan je conditie werken, en ben je lekker buiten onderweg.

Tijdens het fietsen is het natuurlijk belangrijk dat je voldoende te eten en drinken bij je hebt. Je kunt je fiets bijvoorbeeld uitrusten met een zadel-/frametas waar je iets te eten in kunt meenemen. Omdat je natuurlijk niet al te veel spullen mee wilt nemen tijdens het fietsen, kun je ervoor kiezen om een gezonde calorierijke powerbar (energiereep) of een energie gel mee te nemen. Zo wordt je tijdens het fietsen niet geveld door de hongerklop en deze repen en gels zijn voedzaam en bijzonder compact, dus hoef je een berg spullen mee te zeulen. Daarnaast is het natuurlijk ook van belang om tijdens het fietsen voldoende te drinken mee te nemen. Dit kun je doen door een of meerder bidons aan het frame van je fiets te monteren. Je bidon(s) kun je vullen met water of met een verkwikkend sportdrankje.

Bij het nastreven van een gezonde levensstijl kan een beetje hightech ook helpen. Zo zou je bijvoorbeeld kunnen gaan fietsen met een fietscomputer. Met een fietscomputer kun je niet alleen de gefietste afstand aflezen maar bijvoorbeeld ook je gemiddelde snelheid, hellingen, snelheid per kilometer en hoeveel calorieën je tijdens het fietsen hebt verbrand. Op deze manier kun je met behulp van een fietscomputer doelgericht trainen. Dit kun je doen door van te voren een route uit te stippelen, of door je gefietste afstand bij te houden als je een echte kilometervreter bent. Zo kun je nauwkeurig je vorderingen bijhouden en nieuwe doelen stellen. Daag jezelf uit!

Door regelmatig te fietsen ben je supergezond bezig. Je krijgt niet alleen een betere conditie, het verbetert je weerstand, versterkt je spieren en het verkleint de kans op blessures. Bovendien zorgt het ervoor dat je beter zult slapen en je overdag meer energie hebt. En, als je last hebt van overgewicht, is de fiets vanwege de laagdrempeligheid je ideale partner. Dus wat let je? Stap op de fiets en beging vandaag met een gezondere levensstijl!