MateriaalNieuw

FuelCell platform – Nieuw van New Balance

New Balance Royer, distributeur van het merk New Balance in de Benelux, laat vandaag weten dat New Balance onlangs het FuelCell platform heeft gelanceerd. Het FuelCell platform is een nieuwe collectie hardloopschoenen bestaande uit drie paar trainingsschoenen en een paar supersnelle wedstrijdschoenen. De collectie bestaat uit de FuelCell- 5280, Rebel, Propel en de Echo. Het FuelCell platform staat voor ‘speed built easy’, daarom zijn alle schoenen gemaakt met snelheid als uitgangspunt.

Show
De schoenen werden gepresenteerd aan de wereld in een grote loods in Brooklyn, New York. Zowel de eerste schetsen als de testschoenen en de nieuwste ontwikkelingen waren te bewonderen. De schoenen stalen pas echt de show tijdens de Zwift Relay Mile. Vier loopbanden stonden naast elkaar opgesteld voor vier Zwift-schermen. Vier teams uit Japan, New York, Boston en Europa draafden op hun allerhardst op de machines, aangemoedigd door hun schreeuwende achterban en opgewekt door galmende muziek. Team Japan ging er nipt met de beker vandoor.

5280
Wie voor de 5280 gaat, merkt direct dat de schoen anders dan anders aanvoelt. Atlete Jenny Simpson (op weg naar haar vierde Olympische Spelen) stond in New York aan de start van de Fifth Avenue Mile. In haar ene hand droeg ze haar vertrouwde racers, de Hanzo S, in de andere hand een prototype van de nieuwe 5280 – met een gewicht van slechts 148 gram twintig procent lichter dan de Hanzo’s. Ze won deze prestigieuze wedstrijd al zes keer; alle ogen waren gericht op de frêle Amerikaanse. Vlak voor de start koos ze voor de 5280. “Een schoen laat zich het best testen in een pittige wedstrijd”, was haar motivatie. En pittig was het; in de stromende regen knokte ze zich naar de overwinning. Met een seconde voorsprong was ze de rest te snel af. Bij de mannen ging outsider Jake Wightman er met de winst vandoor, ook op de 5280. De eerste test was geslaagd.

Reactief
New Balance staat bekend om de Fresh Foam-serie waarin comfortabele cushioning voorop staat. Bijvoorbeeld de Fresh Foam More, deze hardloopschoen voelt als een wolk: zacht, licht en luchtig. De 800-serie staat voor de traditionele go-to hardloopschoenen (bijvoorbeeld de 880) waarop je altijd kunt vertrouwen en terugvallen. Met de FuelCell willen we iets extra’s doen voor de loper die zijn pr’s wil aanvallen. Om zo’n snelle schoen te maken zijn onze ontwerpers aan de slag gegaan met vijf pijlers: aandrijving, grip, gewicht, pasvorm en model. Wat die grip betreft is ook nagedacht over de ondergrond waarop de loper zich begeeft; het asfalt in New York City wordt ’s zomers ontzettend heet, bijvoorbeeld.

De 5280 is de meest reactieve schoen die New Balance tot nu heeft gemaakt, enerzijds door de harde carbonplaat in de zool, anderzijds (en belangrijker) maakt het nieuwe soort foam het grootste verschil. Volgens de ontwerpers van de schoen is de reactiviteit met twintig procent verbeterd en de grip met tien procent; een hele sprong. Ook is hij 35 procent stijver door de unieke combinatie van de koolstofplaat en het nieuwe foam.

FuelCell collectie
De 5280 is een perfecte schoen voor de middellange afstand en je moet echt hard (liefst minimaal vijftien kilometer per uur) kunnen lopen om er voordeel bij te hebben; joggen is niet wat deze schoen met je wil doen – en daarbij voelt hij aan als een spike; wel snel, niet heel comfortabel als je stilstaat. Daarom hebben we ook de Rebel, de Propel en de Echo ontwikkeld voor de lopers onder ons die wel heel hard willen rennen, maar dat (nog) niet per se kunnen. Bovendien is de 5280 een schoen voor middellange afstand en maximaal vijf kilometer. De Rebel, de Propel en de Echo bieden meer comfort (de carbonplaat ontbreekt; het nieuwe, zachte foam is er wel) en zijn daarom perfect voor langere afstanden. De Rebel lijkt het meest op de 5280, maar zonder het carbon en met een wat steviger bovenwerk. Carleo: “Ik geloof in de democracy of racing shoes. Het is voor iedereen fijn om bij een wedstrijd een lichte schoen, mits die bij je past, te kunnen aantrekken; dat gevoel gun ik elke loper, ook de marathonlopers van welk niveau dan ook. Met FuelCell willen we lopers het gevoel geven dat ze sneller kunnen lopen, niet alleen als ze zich goed voelen, maar juist ook als ze vermoeid raken. Daarmee maken we het verschil.”