NieuwOpmerkelijk

Hoe kun je jezelf motiveren om te hardlopen?

Als hardloopliefhebber weet je hoe fijn het is om je verstand op nul te zetten en te rennen. Muziekje aan en maar gaan. Alleen, soms kan de motivatie om te gaan hardlopen ontbreken. Je zit lekker op de bank, het waait buiten en je blijft liever binnen. Graag delen we enkele tips om gemotiveerd te blijven.

Ontwerp een gepersonaliseerde hardloopkalender

Motivatie behouden is niet vanzelfsprekend. Zeker niet als je een beginnende hardloper bent. Het kan makkelijk zijn om ontmoedigd te raken en een nieuwe hardloopronde uit te stellen. Bijvoorbeeld omdat je na de eerste keer rennen spierpijn hebt. Maar, zet door en je merkt dat het vanzelf makkelijker wordt. Om geen excuses te hebben om niet te gaan hardlopen, om de motivatie te behouden en om een duidelijke planning te hebben wanneer je gaat hardlopen, kun je zelf een hardloopschema ontwerpen. Kijk per week wat je gaat doen en maak hier een mooie kalender mee. Laat dit vervolgens printen bij een online drukker zoals www.drukzo.nl en hang hem op een duidelijke plaats op. Motivatie is belangrijk, maar onderschat organisatie niet. Door een schema met een weekplanning te maken, kun je heel makkelijk de dagelijkse activiteiten inplannen. Vergeet trouwens geen rustdagen in te bouwen.

Meet de ontwikkelingen

Als je net begint met hardlopen, krijg je misschien een gevoel van ontgoocheling. Je kunt nog niet zolang achter elkaar rennen en ziet anderen je voorbij sprinten. En ook als gevorderde hardloper kan het soms lastig zijn om te blijven verbeteren. Het is hiervoor belangrijk om de ontwikkelingen te meten. Er zijn tegenwoordig allerlei Apps beschikbaar die je vertellen hoeveel kilometer je gelopen hebt in welke tijd. Zo kun je bijhouden of je steeds een stukje sneller wordt. Een andere manier om jezelf tijdens het rennen te motiveren is een podcast te downloaden en hiernaar te luisteren tijdens het hardlopen. Er zijn podcasts beschikbaar die je helpen om je ritme op te bouwen en zo bijdragen aan jouw ontwikkeling. Door terug te kijken en te zien hoe ver je gekomen bent, raak je waarschijnlijk alleen maar meer gemotiveerd om door te zetten.

Visualiseer de voortgang

Soms heb je niet alleen motivatie nodig om te beginnen met hardlopen, ook als je eenmaal aan het rennen bent, kan de motivatie soms even ver te zoeken zijn. Een manier om door te zetten is door de voortgang te visualiseren. Kies een punt op je route en houd deze voor ogen terwijl je aan het rennen bent, tot je er bent. Dit kan bijvoorbeeld een boom zijn, een speciaal gebouw of bijvoorbeeld een koffietentje aan het eind van de route om even bij te komen. Of kies af en toe een heel nieuwe route, zodat je elke keer iets nieuws ziet onderweg. Ook na het hardlopen kun je de voortgang visueel maken. Geef op je gepersonaliseerde hardloopkalender je tijd en aantal kilometers aan. Zo krijg je ook visueel te zien wat je voortgang is. Dit zal je allemaal helpen om gemotiveerd te blijven om door te gaan!