Gezondheid en Prestatie

Geblesseerd? Zo blijf je in topconditie!

Wie vaak hardloopt weet dat een blessure of ongeluk in een klein hoekje zit. Van blaar tot verzwikte enkel: tal van lichamelijke ongemakken kunnen je schema en training in de weg staan. Je wilt uiteraard niet dat een (tijdelijke) blessure ten koste gaat van je resultaten. Zorg daarom dat je, ook in tijden van herstel, je conditie onderhoudt. Dit kan in lichte en zwaardere mate of door een compleet andere sport te beoefenen. Bepaalde alternatieven zijn perfect om je looptraining aan te vullen of te ondersteunen. Want blessure of geen blessure: afwisseling is key om overbelasting te voorkomen!

Yoga

Yoga is voor iedere sporter geschikt, maar met name perfect voor hardlopers. De verschillende houdingen maken de spieren en gewrichten lekker soepel. Yoga is bovendien pure core training en daarmee een perfecte ondersteuning voor je looptraining. Ook spierpijn verdwijnt als sneeuw voor de zon na een aantal eenvoudige zonnegroeten. Afhankelijk van de yogales die je volgt, hoeft dit helemaal geen zweverige bedoeling te zijn! Ga bijvoorbeeld op zoek naar een docent die yoga combineert met krachtsport. Zo werk je niet alleen aan je concentratie, balans en ontspanning, maar daag je ook verschillende spiergroepen uit. Thuis kun je ook prima aan de slag met deze bijzondere sport. Zet daarvoor je smartphone in een tech21 hoesje met een stevige houder, rol je matje uit en je bent klaar voor de start.

 Zwemmen

Ook zwemmen is een perfecte aanvulling op je wekelijkse looptraining. Door het water ervaar je minder kracht op je spieren en gewrichten, waardoor het minder belastend is voor je lichaam. Hierdoor ben je door zwemmen minder blessuregevoelig en train je op een hele veilige manier meerdere spiergroepen. Bovendien merk je snel vooruitgang, wat je motivatie weer een enorme boost geeft! Vooral wanneer je qua hardlopen even op een bepaald niveau blijft steken, is dit een ware verademing. Voor de echte waterrat zijn er tevens voldoende alternatieven. Heb je bijvoorbeeld wel eens gedacht aan AquaFloat, AquaRunning of zelfs AquaBoksen? Stuk voor stuk sporten waarmee je in korte tijd je hartslag flink omhoog gooit, mét de voordelen van bewegen in het water. En in de koude wintermaanden is het warme water een extra bonus! Houd je de resultaten altijd bij in een handige app? Dan is goede bescherming voor je smartphone zeker een must. Hiervoor kun je bijvoorbeeld ook kiezen om zelf een iPhone 8 hoesje te ontwerpen. Vooral in het zwembad ligt schade aan je toestel constant op de loer.

 Teamsporten

Een gezellige teamsport is een perfect alternatief voor hardlopen! Niet alleen om het sociale aspect. Samen sporten is vele malen gezelliger, werkt motiverend en leidt over het algemeen tot betere resultaten. Dankzij de grote verscheidenheid aan sporten, is er voor iedereen wel een passend alternatief te vinden. Ook het doel wat je voor ogen hebt kan je keuze bepalen. Voor krachttraining is een boks clubje perfect, wil je juist meer werken aan je conditie dan is een racketsport wellicht een geschiktere optie. Wanneer je net begint met de sport is het raadzaam om rustig op te bouwen: veel sporters beginnen ongetraind aan een nieuwe activiteit of zijn te fanatiek. Ook dit kan weer leiden tot blessures en dus demotiverend werken, waardoor je de interesse verliest. Om elkaar extra uit te dagen is het leuk om samen de vorderingen bij te houden. Draag hiervoor jullie smartphone bij je in een stevige sport armband, zodat je achteraf de behaalde doelen kunt vergelijken.

Geen fan van water, sport je liever alleen of yoga niets voor jou? Gelukkig zijn er nog genoeg andere opties. Als kind deden we het voor de lol, tegenwoordig zijn ze volgens vele onderzoeken als ware sport te beschouwen: touwtje springen, steppen, hoelahoepen of trampoline springen. Door de hoge fun factor is het lang vol te houden en ongemerkt train je enorm veel spiergroepen.