Hardlopen in alle omstandigheden

“Wanneer het voorjaar wordt, kan ik weer gaan hardlopen”. Waarom wachten? Ook in de herfst en in de winter kun je heerlijk genieten van een fris hardlooprondje. Veel hardlopers raken een stuk minder gemotiveerd wanneer het regent, het sneller donker wordt en de temperaturen dalen. Begrijpelijk, maar het is ontzettend zonde om je harde werk van de zomer tijdens de wintermaanden te laten verslonzen. Vooral als je in het voorjaar meedoet aan hardloopwedstrijden, is het van groot belang dat je in de winterperiode blijft trainen. Tot slot maakt een winterse hardloopronde je niet alleen fysiek sterker, ook mentaal geeft dit je een boost. Er is meer doorzettingsvermogen vereist en de frisse / koude lucht is erg goed voor je hersenen.

Oordopjes in en gaan! In de zomer werkt dat inderdaad zo makkelijk, maar in de winter zijn er nog een aantal andere zaken waar je rekening mee moet houden…

Trainingsschema

Een trainingsschema in de winter ziet er anders uit dan een trainingsschema in de zomer. Zo is het voor je mentale training belangrijk om daadwerkelijk een schema aan te houden in de winter in plaats van te gaan op het moment dat het goed uitkomt. Zo komt het doorzettingsvermogen in je pas echt goed naar boven. Wissel je buitentrainingen af met je binnentrainingen en laat het soort training bepalen door de weersomstandigheden. Als het miezert, kun je jouw geplande hardlooprit gewoon uitvoeren. Het enige waar je rekening mee moet houden zijn waterproof telefoonhoesjes of sportarmbanden. Bij extreme gladheid, hagel of bliksem vervang je de buitentraining door een net zo effectieve binnen training.

Maak bij het ontwikkelen van je trainingsschema ook een ‘slecht weer training’ voor binnen die je kunt doen wanneer het niet verantwoord is om buiten te gaan lopen. Zorg ervoor dat deze trainingsschema’s al klaarliggen, zodat je bij slecht weer alsnog op het geplande tijdstip aan de slag kunt en niet eerst nog je work-out in elkaar moet zetten.

Outfit

Het is belangrijk om te investeren in goede hardloopkleding voor ieder weertype. Al denk je na 5 minuten hardlopen misschien dat je prima je jasje uit kunt trekken: het blijft nat en regenachtig weer waardoor je snel kou kunt vatten.

Hardlopen in de ochtend

Verschillende studies tonen aan dat mensen die in de ochtend trainen over het algemeen succesvoller zijn dan mensen die in de avond trainen. Reden genoeg om je work-outs naar de ochtend te verplaatsen. De tweede reden voor een ochtend work-out is vooral praktisch ingestoken: in de ochtend spelen onverwachte gebeurtenissen een veel minder grote rol dan in de avond. Een vergadering die uitloopt, het avondeten is een stuk later klaar dan gepland, je staat eindeloos in de file of bent gewoon gesloopt na een lange en intensieve dag. In de ochtend heb je veel minder kans op onverwachte gebeurtenissen en kun je je makkelijker aan je schema houden.
Natuurlijk heb je ’s ochtends nog steeds even weinig zin in het hardlopen als de avond ervoor. Door ’s avonds alvast je hardloopkleding en hoesje met sportieve foto klaar te leggen, word je er ’s ochtends direct aan herinnerd en voel je je sneller schuldig als je besluit om niet te gaan. Daarnaast kun je jezelf bij terugkomst belonen met een extra lekker ontbijtje, zodat je ook daar nieuwe motivatie uit kunt halen.