Trainen

Waar moet je op letten bij het hardlopen?

Denk jij eraan (weer) te gaan sporten of hardlopen? Hardlopen is gezond, goed voor je algemene conditie en heeft een positieve invloed op je gemoedstoestand. Ondanks deze mooie voordelen, zijn er wat valkuilen waar je voor moet waken. Maak je geen zorgen, wij helpen je hiermee op weg. Zo weet jij zeker dat je echt plezier beleeft aan hardlopen en hier geen vervelende blessures aan overhoudt.

Loop samen met anderen

Alleen hardlopen is natuurlijk geen enkel probleem, maar het kan wel zijn dat de motivatie om te gaan rennen soms ontbreekt. Als je dan alleen loopt, is het een stuk makkelijker om toch maar lekker binnen te blijven en een filmpje te kijken. Wanneer je afspreekt om met anderen te hardlopen, is de kans kleiner dat je afzegt en wordt je gemotiveerd door je medesporters. Zo voorkom je dat je onnodig hardloopsessies mist en kun je je zoveel mogelijk vasthouden aan een goed hardloopschema.

Het voorkomen van blessures

Het is heel makkelijk blessures op te lopen. Vooral als je net begonnen bent met rennen, is het makkelijk te veel te willen en je spieren te forceren. Zorg daarom dat je voorbereid op stap gaat en de route en afstand van te voren afstelt. Er zijn genoeg bronnen te raadplegen die je op weg kunnen helpen met opstellen van een bijpassend trainingsschema.
Goede kleding en vooral stevige schoenen zijn ook uiterst belangrijk voor het voorkomen van blessures. Vooral als je in een stad of op asfalt rent, is het van groot belang dat je goede hardloopschoenen hebt. Hardlopen is laagdrempelig en het is geen dure sport, dus is het aanschaffen van schoenen is een goede investering. Maak je outfit compleet door een hoesje te maken met een inspirerende quote of een sportieve foto!

Varieer in je route en afstand

Zoals eerder aangegeven is het verstandig niet te hard van stapel te lopen. Na verloop van tijd is het wel een goed idee je route en afstanden aan te passen. Hardlopen kan natuurlijk eentonig worden en wordt soms als ‘saai’ ervaren. Door verschillende routes en afstanden af te leggen, ga je dit eenvoudig tegen en je daagt hiermee jezelf meteen uit, altijd goed! Daarnaast is het altijd heerlijk om te rennen met je eigen muziek op. Doe daarom lekker je in ear oordopjesin en geniet van je favoriete platen terwijl je rent!

Te vaak en te lang

Hardlopen kan, als je niet oppast, behoorlijk belastend zijn voor je gewrichten. Een veel gemaakte fout is dat mensen te vaak en te lang rennen. Maak een hardloopschema, houd deze aan en werk deze waar nodig bij. Deze trainingsschema’s zijn overigens ook eenvoudig op te zetten en bij te houden op een smartphone met een sportief hoesje. Er zijn genoeg applicaties die gespecialiseerd zijn in hardlopen en helpen je snel en eenvoudig op weg. Push jezelf niet als je pijn begint te voelen en zorg goed voor je lichaam. Het moet natuurlijk niet zo zijn dat je vervelende blessures oploopt.

Vind je ideale tempo

Wanneer je net begint met hardlopen, is het altijd even aftasten en zoeken naar het perfecte tempo. Belangrijk is om, wanneer je dit tempo gevonden hebt, deze aan te houden. Het is veel makkelijker en minder belastend om een constant tempo te lopen. Het is niet altijd slecht om te hard te starten, zolang je erna maar wel terugschakelt naar je normale tempo. Dit helpt je om blessures te voorkomen en om een goede tijd en afstand te lopen.

Vermijd eten direct voor je work-out

Wellicht een vaak gehoord advies, maar daarom niet minder waar: eten vlak voordat je gaat rennen, is niet aan te raden. Dit kan voor steken in je zij zorgen en het vermindert de bloedtoevoer naar je spieren.
Wat zijn jouw trucs voor een goede hardlooptraining?