Gezondheid en PrestatieNieuw

Hoe combineer je een ketogeen dieet met hardlopen?

Koolhydraatrijke voeding wordt graag door hardlopers gegeten. Websites als Happyhealthy.nl zijn lovend over het ketogeen dieet, een koolhydraatarm dieet. In dit artikel gaan we na wat een ketogeen dieet precies is en of je dit kunt combineren met hardlopen.

Wat is een ketogeen dieet?

Bij een ketogeen dieet is het de bedoeling dat je zeer weinig koolhydraten eet. Door weinig koolhydraten te eten is het vervolgens de bedoeling dat jouw lichaam in een staat van ´ketose’ komt. Tijdens dit proces gaat het lichaam vetten afbreken om voldoende energie te kunnen genereren voor de belangrijkste functies van het lichaam.

Koolhydraatarm eten

Door weinig koolhydraten te eten, zal het lichaam zich langzamerhand aanpassen. Het lichaam zal vetten gaan verbranden en koolhydraten bewaren voor noodsituaties. Als je rustig gaat hardlopen zal je hier weinig problemen van ondervinden en kan het lichaam prima functioneren op deze vetverbranding. Ga je iets meer snelheid maken? Dan kunnen er problemen ontstaan, want voor meer explosiviteit heb je koolhydraten nodig.

Wanneer je zeer weinig koolhydraten inneemt, kan er een bijzondere situatie ontstaan en gaat het lichaam in de ´ketose´ stand. De lever zal in dit geval ketonen produceren met het vet dat in ons lijf aanwezig is. Onze spieren en hersenen kunnen goed op ketonen functioneren, er zijn zelfs hardlopers die bewust voor een ketose-verbranding kiezen. Bijvoorbeeld voor ultralopers kan het interessant zijn om puur op basis van vet in plaats van koolhydraten te rennen. Spierweefsel raakt op deze manier gewend aan ketonen en kan beter functioneren als er een lange afstand wordt gerend, waarbij het overgrote deel op basis van vetverbranding wordt volbracht. Zo kun je het dagenlang volhouden.

Hardlopen en een ketogeen dieet gaat prima samen

Zoals je waarschijnlijk al in de gaten hebt, kan een ketogeen dieet en hardloopschema prima samen. De moeilijkheid zit hem met name in het overbruggen van korte afstanden op een hoge intensiteit, hiervoor werkt het verbranden van koolhydraten beter en is vetverbranding minder efficiënt. Het is belangrijk dat je hier zelf de juiste balans in vindt. Is het belangrijk voor je om af te vallen? Dan is het misschien beter om iets rustiger te trainen. Doe je het beter op koolhydraatrijke voeding en is hardlopen belangrijker voor je dan gewicht verliezen? Dan is een ketogeen dieet misschien niets voor jou. Toch gaat hardlopen en afvallen goed samen, zeker wanneer je met een lagere intensiteit traint en als het om kleinere afstanden gaat.

Experimenteren met een ketogeen dieet

Wanneer je geïnteresseerd bent in een ketogeen dieet, is het goed om het gewoon eens uit te proberen. Er zijn genoeg recepten en zogenaamde weekmenu´s te vinden waarmee je jouw lijf in ´ketose´ kan brengen. Bevalt het niet of lukt het niet meer om dit met met hardlopen te combineren? Dan kun je jouw hardloopschema eventueel op een lager pitje zetten of kun je concluderen dat een koolhydraatrijk of normaal voedingspatroon beter bij je past. Houd er rekening mee dat je behoorlijk wat kilo´s kunt verliezen met een ketogeen dieet, als je afvallen met hardlopen combineert is dit dan ook ideaal.