MateriaalNieuw

Hoe kies je de juiste sport zonnebril? 

Voor iedere hardloper is goede uitrusting belangrijk. Denk bijvoorbeeld aan stevige hardloopschoenen, warmtevasthoudende of juist warmtedoorlatende kleding en een sporthorloge. Maar wat ook niet over het hoofd moet worden gezien zijn sport zonnebrillen. In dit artikel lichten we toe waarom dit een belangrijk onderdeel is van iedere hardloopoutfit en waar je op moet letten bij het aanschaffen van een sport zonnebril. 

Goede bescherming

Bij het uitzoeken van een sport zonnebril, is het ten eerste cruciaal om te bekijken of het de juiste bescherming biedt. Let hierbij op of de zonnebril gepolariseerd is. Zelfs op bewolkte dagen worden hardlopers namelijk blootgesteld aan UV-straling, wat op de lange termijn schadelijk is voor de ogen. Een gepolariseerde zonnebril beschermt de ogen daarom tegen UV-straling. Een goede sport zonnebril biedt daarnaast ook bescherming tegen verschillende weersomstandigheden zoals regen, wind en sneeuw. Daarnaast beschermt het de ogen ook tegen insecten en takken.

Optimaal zicht

Naast bescherming biedt een gepolariseerde sport zonnebril ook een extra goed zicht. Het blokkeert namelijk hinderlijke reflecties en schitteringen die bijvoorbeeld van plassen water afkomen. Daarnaast kan een sport zonnebril ook zorgen voor een hoger contrast en een betere diepteperceptie, waardoor obstakels en oneffen ondergronden beter gespot kunnen worden. Dit komt de veiligheid tijdens het hardlopen wederom ten goede. Ook zorgt dit optimale zicht ervoor dat de ogen minder vermoeid raken tijdens het hardlopen. Draag je normaal een bril op sterkte? Geen zorgen, veel sportbrillen kunnen tegenwoordig gemaakt worden met glazen op sterkte.

Fijne pasvorm

Naast het bieden van veiligheid, is het uiteraard ook de bedoeling dat een sport zonnebril goed blijft zitten tijdens sportieve inspanningen en daarnaast comfortabel zit. Dit houdt in dat de zonnebril netjes moet aansluiten op het gezicht en niet af zou moeten vallen tijdens het hardlopen. Verstelbare pootjes en anti-slip neuspads zijn hiervoor cruciaal. Ook is het prettig als de zonnebril licht van gewicht is en goed tegen een stootje kan. Wat betreft de stijl van de sport zonnebril, is er een breed scala aan kleuren en modellen beschikbaar. Zo is er voor iedereens smaak wel wat wils en kun je de sport zonnebril zelfs aanpassen op verschillende hardloopoutfits. 

Samenvattend, zijn sport zonnebrillen essentieel voor de veiligheid en het comfort van iedere hardloopsessie. Met dit in het achterhoofd, kun je je volledig focussen op het hardlopen en heb je geen last van afleidingen. Heb jij al een sport zonnebril in huis?