Uitleg over enkelbraces
Enkelklachten kunnen voor veel ongemak zorgen. Uiteraard door de pijn maar ook doordat je tijdelijk niet kunt hardlopen. Voor de echte hardloper een flinke tegenvaller. Echter kunnen veel enkelklachten sneller herstellen dankzij een enkelbrace. Daarnaast bied een enkelbrace het voordeel
dat je bij lichte klachten, sneller weer kunt gaan hardlopen. In dit artikel lees je meer over de werking van enkelbraces.
Hoe werkt een enkelbrace eigenlijk?
Een brace zorgt voor extra ondersteuning aan het enkelgewricht. Dit heeft als voordeel dat er minder belasting ontstaat op het gewricht, de pezen, spieren en banden. Hierdoor heeft de enkel meer de mogelijkheid om te herstellen. Het herstel zal hierdoor wat sneller kunnen verlopen dan wanneer er geen extra steun gebruikt wordt.
Een ander voordeel van de ondersteuning, is een verlaagde kans op verzwikking of verrekking. De spieren kunnen tijdelijk minder sterk zijn waardoor de kans op een foute beweging groter wordt. Een brace kan dit tijdelijke krachtverlies compenseren. Dit is ook een reden dat dankzij een enkelbrace, soms weer sneller kan worden begonnen met hardlopen.
Welke enkelbrace is voor mij geschikt?
Het is belangrijk een brace te vinden die past bij je klachten. Heb je bijvoorbeeld alleen vocht in de enkel, dan kan een enkelbandage al voldoende zijn. Deze zorgt voor lichte steun en helpt tegen de zwelling.
Heb je wat meer ernstigere klachten, dan is een enkelbrace nodig. Een brace is verkrijgbaar in diverse soorten en maten. De voornaamste verschillen bestaan uit de hoeveelheid steun en het wel of niet voorzien zijn van een spalkje.
De hoeveelheid steun is op te maken uit de productbeschrijving. Daarnaast is het te zien aan de afbeeldingen. Een enkelbrace met veters of extra steunbanden, zorgt bijvoorbeeld voor extra steun. Soms kan het nodig zijn te kiezen voor een brace met een spalkje. Dit is een kunststof versteviging in het materiaal wat foute bewegingen helpt voorkomen. Dit kan nodig zijn wanneer je een hogere kans op verzwikking of verrekking hebt.
Ten slotte is het van belang om goed in te schatten of de brace geschikt is voor het doel. Wil je de brace alleen thuis dragen? Dan is de dikte niet zo van belang. Maar wil je het gebruiken in een (hardloop)schoen, dan is de dikte juist wel weer van belang.
Voorbeelden van braces vind je via de volgende link: enkelbraces.