Evenementen

Hardlopen met een activity tracker

Activity trackers worden steeds populairder. In principe zijn ze niet specifiek gemaakt om mee te sporten. Feitelijk draag je ze gewoon de hele dag door als horloge dat er primair toe dient om gewoon de tijd op te kunnen aflezen. Maar zo’n activity tracker is wel een horloge dat door middel van diverse sensoren ook een aantal zaken bijhoudt ten aanzien van jouw gezondheid.

Het is een slim apparaat dat onder andere monitort hoeveel stappen je vandaag al hebt gezet. Wist jij dat uit Japans wetenschappelijk onderzoek is vastgesteld dat je je gezondheid sterk bevordert wanneer je dagelijks minimaal 10.000 stappen zet?  De tracker bewaakt dit aantal voor je.

Zo’n activity tracker waarschuwt jou namelijk door middel van een trilsignaal wanneer je te lang stil hebt gezeten en het tijd is om wat te gaan bewegen. Ook is het apparaat in staat om het aantal calorieën dat je verbrandt te berekenen. Daarnaast kun je er de kwaliteit van je slaapritme mee monitoren.

Tip: kies een activity tracker met ingebouwde hartslagmeter!

Een activity tracker is ten opzichte van een sporthorloge een stuk betaalbaarder. De tracker is namelijk in mindere mate volgepropt met geavanceerde technologie zoals GPS of opslagruimte voor je muziek en is daardoor ook een stuk slanker vormgegeven. Al vanaf een paar tientjes kun je er een aanschaffen.

Ons advies is wel om op zijn minst voor een activity tracker te gaan met ingebouwde hartslagmeter. De hartslagsensor meet je hartslag vrij nauwkeurig door middel van een knipperend lichtje aan de onderkant van de tracker. Het meten is zo gemakkelijk en je hebt geen gedoe met het omdoen van een hartslagband. Deze geïntegreerde functie maakt je tracker wel iets duurder.

Een activty tracker: wat heb je daar dan aan tijdens het hardlopen?

Meten is weten en weten is leuk. Met een activity tracker krijg je een beter beeld van wat je hardloopsessie je precies heeft opgeleverd. Afhankelijk van de in het apparaat aanwezige functies, kun je onder andere de volgende zaken tijdens het hardlopen monitoren:

  • Hoeveel passen je hebt gezet tijdens je run;
  • Welke afstand je (bij benadering) hebt afgelegd;
  • Je kunt zien hoeveel calorieën je tijdens je training hebt verbrand.
  • Tijdens het hardlopen zie je in welke hartslagzone je zit en dus hoe effectief je training is;

Met name dat laatste aspect is nuttig. Afhankelijk van het doel dat je hebt met hardlopen, zoals vetverbranding of conditieopbouw, kies je de meest effectieve hartslagzone. Vetverbranding gaat bijvoorbeeld het beste in de hartslagzones 1 en 2.

Ben je een wedstrijdloper en wil je echt prestatie verhogend bezig zijn, dan moet je trainen in hartslagzone 4 en 5. We raden aan om een intervaltraining te doen. Dan ga je echt tot het gaatje.

Wanneer kies je voor een sporthorloge voor tijdens het hardlopen?

Net als bij activity trackers loopt ook de mate van geavanceerdheid van sporthorloges uiteen. Over het algemeen zijn deze horloges allemaal wat logger en daardoor minder geschikt voor dagelijks gebruik buiten het sporten om. Ze bevatten veel meer technische snufjes dan een relatief eenvoudige activity tracker. Enkele voorbeelden van extra functionaliteit:

  • GPS-signaal zodat je route, afstand, hoogtemeters en positie exact in plaats van bij benadering gemeten kunnen worden;
  • Mogelijkheden om andere sporten te monitoren zoals het aantal gezwommen baantjes en je cadans tijdens het fietsen op je racefiets;
  • Directe integratiemogelijkheden met je smartphone zodat je nooit meer inkomende telefoonoproepen mist en zelfs tekstberichten op je horloge kunt ontvangen;
  • Opslagcapaciteit voor muziek, te verbinden via bluetooth met draadloze oordopjes.

Wil je veel functies en exacte data, dan kies je voor een sporthorloge.

Hardlopen met een activity tracker is leuk

Zoals gezegd, de functionaliteit van een activty tracker in vergelijking met een sporthorloge is dus wat beperkter. De meetmethoden die worden gehanteerd zijn vaak bovendien wat minder nauwkeurig. Maar met een activity tracker kun je toch een heel behoorlijk beeld krijgen van wat je doet of gedaan hebt tijdens het hardlopen.

Gaat het jou als hardloper dus primair om het fijne gevoel van het hardlopen zelf? Wil je geen bakken met geld uitgeven aan luxe functies en om harde monitoringcijfers te kunnen verkrijgen? Dan is een activity tracker voor jou de ideale oplossing om voor een gering bedrag toch meer te weten te komen over hoe je tijdens het hardlopen hebt gepresteerd.

Een leuke bijkomstigheid is dat je deze tracker ook veel gemakkelijker als dagelijks horloge draagt. Daardoor wordt je gezondheid ook naast het hardlopen om voortdurend bewaakt.