Gezondheid en Prestatie

Voorkom een zonnesteek tijdens hardlopen

Voorkom een zonnesteek zoals de Schotse marathonloper Calluw Hawkins dit weekend overkwam.  Een zonnesteek kan namelijk fataal zijn. Hieronder lees je hoe je een zonnesteek voorkomt en behandelt.

Een zonnesteek voorkomen

Een zonnesteek voorkomen is vooral je gezonde verstand gebruiken. Vermijd intensieve en/of lange trainingen op (extreem) warme dagen, drink genoeg, ga in de avond of in de ochtend hardlopen en kleed jezelf op het weer. Wanneer je meedoet aan een evenement, stel je dan in op UITLOPEN in plaats van een snelle tijd.

Een zonnesteek is een overhitting van het lichaam. De lichaamstemperatuur is te hoog opgelopen en dit kan met name voor de hersenen fataal zijn.

Verschijnselen van een zonnesteek

Tijdens het hardlopen kun je een zonnesteek opmerken door een aantal symptomen.

  • Het tempo is niet meer vol te houden
  • Je voelt dat je het warm hebt en je je warmte niet kwijt kan
  • Je krijgt een misselijk gevoel en de neiging om over te geven
  • Je hebt heel veel dorst
  • Je hebt hoofdpijn
  • Je voelt je flauw
  • Je gezonde verstand zegt dat je niet moet doorgaan met hardlopen
  • Je hebt koude rillingen ondanks dat je het warm hebt
  • Je looppas is ongecontroleerd en/of je zwalkt

Wat te doen bij een zonnesteek

De remedie tegen een zonnesteek is zorgen dat je lichaam weer afkoelt. Stop dus met het leveren van fysieke inspanning, zoek de schaduw op en koel jezelf met water. Zoek een briesje op zodat het vocht op je lichaam sneller verdampt. Drink water.

LET OP: Ga niet onder een ijskoude douche staan. Dit zorgt er namelijk voor dat de bloedvaten aan de oppervlakte van de huid afsluiten. Dit wil je juist niet omdat open bloedvaten aan de oppervlakte van de huid zorgen voor afkoeling. Het is dus beter om niet al te koud water te gebruiken. Sprankel dit over je huid zodat dit kan verdampen en daarmee warmte aan je lichaam onttrekt.

Wanneer iemand het bewustzijn verloren heeft door de hitte, bel dan 112 en koel de persoon door middel van water. Zorg voor schaduw, voldoende frisse lucht, besprenkel de persoon met water en zorg voor een luchtstroom door te wapperen met een krant oid.

Dramatische beelden van Callum Hawkins

Afgelopen weekend stortte de loper in elkaar op 2 km van de finish terwijl hij op de 1e plek lag in de marathon tijdens de Commonwealth Games in Australië.

Gelukkig is Callum Hawkins dezelfde dag weer in goede gezondheid verkeerde nadat hij werd opgenomen in het ziekenhuis. In de onderstaande dramatische beelden zijn neergang.

Een gedachte over “Voorkom een zonnesteek tijdens hardlopen

Reacties zijn gesloten.