Gezondheid en Prestatie

Checklist om blessures bij hardlopen te voorkomen

Veel mensen doen aan hardlopen. Het is dan ook niet gek dat hier veel blessures door ontstaan. De een is natuurlijk gevoeliger voor blessures dan de ander. We krijgen er hoe dan ook bijna allemaal mee te maken. Toch kunnen veel blessures bij hardlopen voorkomen worden. We hebben daarom een checklist gemaakt zodat je precies weet wat je moet doen om blessures te voorkomen. Weet je van jezelf dat je extra gevoelig bent voor een blessure is het verstandig om fysiotherapie bij je zorgverzekering af te sluiten. Goede fysiotherapie is ook mogelijk met een goedkope zorgverzekering.

Goede warming up

Voor vrijwel iedere sport is een goede warming up erg belangrijk. Hiermee warm je je spieren op en zul je tijdens het hardlopen minder snel een blessure krijgen. Begin bijvoorbeeld het eerste stuk met wandelen voordat je het tempo opvoert.

Begin rustig

Wanneer je een lange tijd niet hebt gesport zullen je spieren moeten wennen. Als je voorheen met gemak 20 kilometer kon hardlopen betekent het niet dat je dit direct weer kan. Bouw daarom rustig op en ga iedere week iets verder.

Herstellen

Veel blessures ontstaan doordat je te lang door blijft lopen terwijl je pijnlijke klachten hebt. Wanneer je merkt je dat je ergens pijn hebt zul je moeten rusten. Als je dit negeert en doorgaat met hardlopen zul je de klachten alleen maar erger maken.

Rekken en strekken

Veel mensen rekken en strekken voor of tijdens de training. Dit is niet perse nodig. Als je een goede warming up hebt hoef je van te voren niet te rekken en strekken. Wel is het cruciaal dat je dit doet na je training. Hierdoor worden je spieren soepeler en zul je blessures voorkomen.

Voeding

Goede voeding is natuurlijk altijd belangrijk maar wanneer je gaat sporten nog meer. Je spieren en lichaam hebben behoefte aan de juiste voedingsstoffen. Zorg er daarom voor dat je genoeg eiwitten eet zodat je spieren kunnen herstellen.

Voorkomen is natuurlijk beter dan genezen. Gelukkig is dat met deze tips zo gedaan. Zelfs als je al een gevorderde hardloper bent zul je dit moeten blijven doen. Wanneer je dit doet zul je merken dat je prestaties steeds beter worden. Als je toch merkt dat je vaak last hebt van blessures zul je naar de fysiotherapeut moeten gaan. Je kunt hier oefeningen krijgen die zullen helpen om je blessures sneller te laten herstellen.