NieuwTrainen

Een marathon uitlopen met minder training!

Het kan. De marathon uitlopen met minder training dan gebruikelijk. Een nieuw schema stoomt jou klaar voor de 42,195 km. Niet met een lange duurloop van 30 of 35 km maar met een langste duurloop van 2 uur.

Traditionele trainingsschema’s voor de marathon komen voort uit een tijd dat marathons vooral gelopen werden door snelle hardlopers die een marathon afraffelden in (minder dan) 3 uur.
Een lange duurloop van 35 km is goed te doen voor deze snelle lopers. Loop je echter minder snel dan is een duurloop van 35 km een relatief grotere belasting en vraagt daarnaast aanzienlijk meer tijd.

In dit nieuwe schema van 15 weken, is de langste duurloop 2 uur. Dit houdt in dat snellere lopers 28 km lopen en minder snelle lopers circa 20 km lopen.
Met een vaste trainingsduur in plaats van een vaste afstand, is voor alle lopers het trainingseffect gelijk. Het schema is gericht om beter en efficiënter te hardlopen op marathontempo, kent 4 trainingen per week waaronder een intervaltraining met blokken van 5 tot 10 minuten.

Het schema is geschikt voor hardlopers met een recente snelste tijd op de km die ligt tussen 18 en 24 minuten en/of een recente snelste tijd op de 10 km die ligt tussen 36 en 48 minuten.