Beginnen met hardlopen

Wat heb je allemaal nodig voor hardlopen?

Het is voor elke beginner, maar ook gevorderden belangrijk een aantal zaken op orde te hebben voor je hardlooptrainingen. Je zal met een goede voorbereiding namelijk veel meer uit je hardlooptrainingen halen. En je voorkomt hiermee ook aanzienlijk de kans op een hardloopblessure. Is hardlopen nieuw voor je? Of doe je al aan hardlopen en wil je er alles uithalen? En ben je benieuwd naar nog meer mogelijkheden, om je hardlooptrainingen te upgraden? Lees hieronder dan snel verder en ontdek wat je zoal moet weten om lekker te gaan (starten met) hardlopen. 5 tips voor iedereen die wil hardlopen Met onderstaande tips zal je veel meer plezier gaan beleven aan je hardlooptrainingen. Sterker nog de meeste zijn noodzakelijk. Je kan enkele van deze tips overwegen, maar ze zullen allemaal bijdragen aan een meer plezier en betere prestaties in het hardlopen.

1. Hardloopschoenen
Je zult begrijpen dat het essentieel is goede hardloopschoenen te gebruiken.Hardloopschoenen zorgen ervoor dat je voldoende ondersteuning, demping en de kans op een hardloopblessure minimaliseert. Je hoeft niet gelijk de duurste hardloopschoenen te kopen maar het aanschaffen van de juiste hardloopschoenen adviseren wij wel te laten doen bij een hardloopspeciaalzaak. Populaire hardloopschoenmerken zijn o.a. Asics, Nike, New Balans en Adidas.

2. Sportkleding
Juiste sportkleding is ook belangrijk, draag bij voorkeur kleding die op het lichaam aansluit en luchtig is. Je zal merken dat losse kleding te veel gaat
wapperen en misschien in de weg zit. Verder is het belangrijk dat het om ademende kleding gaat (zoals de dry-fit series van nike).Je gaat hoe dan ook flink zweten en dit soort kleding blijf dan wat droger dan andere kleding die bv. van katoen zijn gemaakt. Hierbij kan je natuurlijk ook naar de weersomstandigheden kijken. Is het warm weer dan kan je prima wat korts en luchtigs aantrekken, maar bij andere weersomstandigheden heeft mogelijk een jack en een lange tight de voorkeur.

3. Eten en drinken
Je moet natuurlijk altijd goed eten en drinken, maar voor een langenuttig zijn. Tijdens het hardlopen kan je dat meenemen in een speciale drinkbelt. Drink na afloop ook voldoende water. Bij voeding voor na en of voor het hardlopen kan je denken aan bananen, krentenbollen, dadels of andere voeding met energie (suikers of fruitsuikers). Deze voeding zorgt voor voldoende glycogeenvoorraden voor tijdens en na het hardlopen.

4. Gadgets
Eventueel kan je ook nog wat gadget meenemen. Je kan jouw telefoon meenemen om te navigeren of om muziek te luisteren. Er zijn nog meer handige gadgets die te overwegen zijn om mee te nemen, zoals een drinkbelt en/of een mp-3 speler. Hoewel niet noodzakelijk, kunnen ze wel iets toevoegen aan jouw hardlooptrainingen. Verdiep je eens in de mogelijkheden en pik eruit wat jij handig vindt.

5. Loopband
Buiten hardlopen kan je ook afwisselen met indoor hardlopen. Een hardloopband kan een hele mooie toevoeging zijn om binnen aan hardlopen te doen. Hiermee kan je ook met minder goede weersomstandigheden toch lekker hardlopen. Er zitten overigens nog meer voordelen aan een loopband. Zo is de kans op blessures minder, is het laagdrempelig, loop je in een constant tempo (omdat de band blijft lopen op de snelheid die jij instelt, waardoor jij ook continue hetzelfde tempo loopt …tot je dit opvoert natuurlijk), is het altijd mooi weer op de loopband en heb je talloze trainingsschema’s en mogelijkheden. Je zal bij de aanschaf van een loopband natuurlijk wel goed moeten vergelijken. Zo ga je ook echt een loopband aanschaffen die bij jouw wensen en eisen past.
Er zijn er veel, dus vergelijk goed op prijs / mogelijkheden en duurzaamheid.

Samenvatting
Neem deze tips mee om ervoor te zorgen dat je optimale hardlooptrainingen gaat beleven. Je zal merken dat je meer plezier en betere prestaties in het hardlopen zal gaan beleven. De kans op een blessure zal ook fors verminderen. Zo kan je lekker genieten van hardlopen en ben je klaar voor de grote hardloop rondes!